Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Szamotulskie Smaki", czyli polewka i placki ziemniaczane [ZDJĘCIA]

Redakcja
"Szamotulskie Smaki" - pod takim hasłem w sobotę na terenie Muzeum Zamek Górków w Szamotułach odbył się konkurs kulinarny
"Szamotulskie Smaki" - pod takim hasłem w sobotę na terenie Muzeum Zamek Górków w Szamotułach odbył się konkurs kulinarny Magda Prętka
"Szamotulskie Smaki" to niecodzienny konkurs kulinarny, który odbył się w minioną sobotę na terenie Muzeum Zamek Górków w Szamotułach. Zadaniem sześciu ekip kucharzy było przyrządzenie tradycyjnych, bądź nowatorskich polewek lub placków ziemniaczanych

O kulinarnych tradycjach powiatu szamotulskiego, jak i całej Wielkopolski mieszkańcy mogli sobie przypomnieć w minioną sobotę. Tradycyjne, jak i nowatorskie polewki oraz placki ziemniaczane powstawały przy szamotulskim muzeum. A wszystko za sprawą niecodziennego konkursu kulinarnego.

„Szamotulskie Smaki”, to inicjatywa Stowarzyszenia Forum Obywatelskie Ziemi Szamotulskiej i Muzeum Zamek Górków, nad którą patronat objął starosta, Paweł Kowzan. Konkurs kulinarny, gdyż taką właśnie formę przybrała cała akcja, stanowić miał nawiązanie do tradycji regionalnych „zamkniętych” w potrawach, łącząc zdrową rywalizację z dobrą zabawą.

Do zmagań w kuchni plenerowej przystąpiło kilkunastu kucharzy, którzy łącznie stworzyli 6 ekip reprezentujących: szamotulski hotel „Maraton”, Zespół Placówek Bursa i Szkolne Schronisko Młodzieżowe w Szamotułach, Restaurację „Podkowa” we Wronkach, szamotulskie zespoły szkół nr 2 i nr 3, a także wroniecki hotel „Olympic”. Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie tradycyjnej, bądź nowatorskiej polewki lub takowych placków ziemniaczanych, przy czym niektóre ekipy decydowały się na przyrządzenie obu form dwudaniowego zestawu.

Choć kulinarna rywalizacja przepełniona została świetną zabawą, jej uczestnicy musieli wykazać się dużym skupieniem, cierpliwością i – co ważniejsze – kreatywnością. Kucharze dołożyli zatem wszelkich starań, by przepisy w oparciu, o które tworzyli potrawy, były pomysłowe i pozytywnie zaskakiwały. Z drugiej strony zwracali zaś uwagę na walory estetyczne, a więc formę podania potraw.

Jury konkursowe w skład, którego weszły panie: Irena Wojciechowska, Bernadeta Markiewicz, Krystyna Kucnerowicz oraz Anna Kaczmarek, miało nad czym się głowić. Kucharze faktycznie stanęli na wysokości zadania przygotowując prawdziwe smakołyki. Trzeba było jednak wybrać tych najlepszych z najlepszych.
W kategorii polewka tradycyjna zwyciężył Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach. Na miejscu II uplasowała się Restauracja „Podkowa” z Wronek, zaś na III – szamotulska bursa. Okazało się przy tym, że to właśnie ta placówka przygotowała najlepszą polewkę nowatorską, pokonując danie miejscowego hotelu „Maraton” (miejsce II) i wronieckiego hotelu „Olympic”. W konkurencji placki ziemniaczane tradycyjne natomiast zwyciężył szamotulski Zespół Szkół nr 3. Drugą lokatę zajęła Restauracja „Podkowa” z Wronek, a III miejsce przypadło w udziale hotelowi „Maraton” z Szamotuł. Ostatnią z ocenianych kategorii były placki ziemniaczane nowatorskie. Tym razem bezkonkurencyjne okazało się danie wronieckiego hotelu. II miejsce zajęły placki Zespołu Szkół nr 3, a III – hotelu „Maraton”.

Mieszkańcy, którzy przybyli na konkurs oczywiście mogli posmakować konkursowych potraw, a także posilić się wojskową grochówką. Warto nadmienić, że partnerem akcji była Amica.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto