Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szamotuły. Dżaneta i Mirosław Bogdanowiczowie zagościli w "Rolniku" z kuchnią tatarską [ZDJĘCIA]

Magda Prętka
Magda Prętka
Młodzież z szamotulskiego "Rolnika" wzięła udział w niecodziennych warsztatach kulinarnych. Te poświęcone zostały kuchni tatarskiej!

Jak smakuje herbata po tatarsku? Czym są baursaki? Dlaczego przygotowanie piekieraczewnika zajmuje tyle czasu? Odpowiedzi na te, jak i szereg innych pytań uczniowie szamotulskiego Zespołu Szkół nr 2 poznali w trakcie dzisiejszych warsztatów kulinarnych. Dość niecodzienne zajęcia, bo tym razem poświęcone odległej kuchni tatarskiej, poprowadzili Dżaneta i Mirosław Bogdanowiczowie - spadkobiercy kultury i tradycji tatarskiej, którą od lat kultywują, a pasją do niej skutecznie zarażają nie tylko Polaków. Restauracja "Tatarska Jurta", jaką prowadzą w Kruszynianach na Podlasiu stała się już marką samą w sobie.

Bogdanowiczowie zawitali do Szamotuł na zaproszenie koordynatorek projektu edukacyjnego pn. "Tolerancja. Pomost między kulturami", który od ubiegłego roku realizowany jest w "Rolniku". Sztuka kulinarna, to w końcu ważny element dziedzictwa kulturowego.

Zajęcia rozpoczęły się o poranku. W ich trakcie uczniowie, pod okiem fachowców, przygotowywali dania obiadowe i słodkości. W programie warsztatów znalazły się m.in. kryszonka (danie jednogarnkowe z mięsem i warzywami), baursaki (kazachska odmiana pączka), baby drożdżowe i oczywiście - sztandarowa potrawa kuchni tatarskiej - piekieraczewnik. Pracy nad daniami towarzyszyły opowieści Bogdanowiczów o Tatarach, życiu na Podlasiu, przyjaźni z Robertem Makłowiczem i wyjątkowym związku łączącym ich z Wielkopolską. Więcej na ten temat wkrótce!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szamotuły. Dżaneta i Mirosław Bogdanowiczowie zagościli w "Rolniku" z kuchnią tatarską [ZDJĘCIA] - Szamotuły Nasze Miasto

Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto