Polskie wypieki z włoską duszą
W "Bakery" pewnie jak wielu piekarniach życie zaczyna się już nad ranem. Jak mówi właściciel, Michał Paleta, o 4 rano pojawia się by zaopiekować się ciastem, które czeka i dojrzewa w lodówkach przy odpowiedniej temperaturze. Paleta ma za sobą doświadczenie zdobyte chociażby w Hotelu Warszawa, ale także w zagranicznych lokalach - chociażby w Wielkiej Brytanii. - Nie wyobrażam sobie, żeby sprzedawać coś z czego nie jestem zadowolony albo czego sam bym nie zjadł - mówi o podejściu do wypiekanych produktów w "Bakery".
"Bakery" ma jeden ze swoich lokali w Elektrowni Powiśle, a drugi w Browarach Warszawskich. Ten pierwszy jest stworzony w oparciu o włoskie motywy, a drugi francuskie. To dlatego na Powiślu zjemy rogalik cornetto, a na Woli croissanta. W menu znaleźć można m.in. Panettone (Mediolan), Bomboloni (Toskania), Pizzę (Rzym), Cornetto (Veneto), Ciabattę, (Veneto), itd. Wszystkie wypieki powstają na naturalnym zakwasie, w przypadku Panettone - na lievito madre (którego sporządzenie trwa kilka miesięcy).
Cornetto i inne specjalności zakładu
Dla mniej wymagających kupimy też pizzę i inne klasyki znane z kuchni włoskiej. Nawet odmianę hot-doga. Michał Paleta, opowiadając o pieczywie wspomina także, że w jego opinii chleb na zakwasie wcale nie powinien być kwaśny, a dogrywanie detali w przepisach można uznać za kluczowe. Zresztą jak słyszymy, praca nad ciastem do Panettone, które spełniło by oczekiwania pracowników "Bakery" trwało... dwa lata. W filozofii miejsca jest także coraz popularniejsze podejście do gospodarowania resztkami. To, czego nie uda się sprzedać czy nie zostanie skonsumowane wcale nie jest wyrzucane.
W ten sposób powstają chociażby corstocki - jedna ze specjalności zakładu. Rogaliki cornetto, które nie sprzedadzą się danego dnia są wykorzystywane jako spody, na górę trafia z kolei część z bostocka. Stąd też nazwa ciastka, będąca połączeniem dwóch, z których powstaje. My w ramach warsztatów cukierniczych mogliśmy się przekonać jak powstają wspomniane corstocki oraz rogaliki cornetto. Pomagaliśmy w przygotowaniu nożonarodzeniowych Cornetto z ciasteczkami Lotus. Legendarne ciasteczka Lotus, których historia sięga 30. roku XX wieku, doskonale dopełniły dzieła - opisują sami przedstawiciele "Bakery".
Oferta śniadaniowa
Piekarnia w Elektrowni Powiśle zagościła pod koniec wakacji. Stawiają na to, żeby wszystko wytworzone było ręcznie, na miejscu przez nich - na tyle, na ile to możliwe. Oprócz chleba i klasycznych wypieków, mocno stawiają na menu śniadaniowe - to uzupełnia ofertę tego rodzaju na Powiślu. Wciąż brakuje miejsc, w których można usiąść przy kawie i pożywnym śniadaniu w tej okolicy. Przykładowe pozycje z menu śniadaniowego:
- jajecznica, chleb pszenny, grana padano, szczypiorek, pomidorki - 23 zł,
- tost z brioche laminowanego, szynka cotto, mozarella, szpinak, pomidor, jajko sadzone, majonez bazyliowy - 32 zł,
- caponata, jajko w koszulce, koper włoski, oliwki, pesto bazyliowe, ciabatta z oliwkami - 29 zł,
- letnie pomidory, tost z chleba pszennego, pesto bazyliowe, peperoncino, straciatella, bazylia, marynowana cebula - 29 zł,
- Italan Set: coernetto, ciabatta, konfitura z moreli, ricotta z miodem, aioli, włoskie sery, wiejskie wędliny - 36 zł,
- cornetto zapiekane w miodzie i śmietanie, creme raishe, migdały, jeżyny - 27 zł
Q&A ROBERT BIEDROŃ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?