Wielkopolska pachnie rogalami
Dla Wielkopolan i Wielkopolanek dzień 11 listopada ma znaczenie szczególne. Oczywiście staje się okazją do otwartego wyrażenia dumy z bycia Polką i Polakiem, ale jest też pretekstem do podkreślenia roli oraz wartości tradycji lokalnej. Mowa, rzecz jasna, o rogalach. Tych jedynych, świętomarcińskich, z nadzieniem z białego maku, za których smakiem tęsknimy przez cały rok. W Święto Niepodległości cała Wielkopolska, w tym także powiat szamotulski pachnie zatem rogalami.
Rogalowe szaleństwo!
Ale na naszych stołach goszczą nie tylko specjały z białym makiem. W regionie nadal kultywowana jest tradycja wypieku domowych rogali z nadzieniem z powideł, masą migdałową lub ziemniaczaną, czarnym makiem, a nawet czekoladą! Zazwyczaj są to rogale drożdżowe, choć ambitne gospodynie nierzadko decydują się na przygotowanie słodkich rarytasów z ciasta francuskiego. Ile domów, tyle też przepisów - niekiedy pilnie strzeżonych od pokoleń - na wykonanie rogalików. Różny bywa też ich rozmiar oraz sposób dekoracji. Absolutnie wszystkie stanowią jednak wyraz przywiązania do regionalnej i domowej tradycji kulinarnej.
Rogale naszych Czytelniczek
Mieszkanki powiatu szamotulskiego już na kilka dni przed 11 listopada uruchomiły domowe manufaktury. Dziś z uśmiechem przyznają, że było to prawdziwe rogalowe szaleństwo! Za pośrednictwem fan page'a Szamotuły Nasze Miasto na Facebooku wiele gospodyń pochwaliło się swoimi wypiekami. Spoglądając na zdjęcia aż ślinka cieknie! Zobaczcie zresztą sami!
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?