Na rynkach wielu miast, stoją już choinki. Wielkimi krokami zbliżają się święta, zatem zabierajmy się za pieczenie smacznych pierniczków.
Pora na świąteczne wypieki. Na początek pierniczki
Pierniki - przepis I
- 3 szklanki maki,
- 1 szklanki cukru,
- 3 jaja,
- 3 łyżki miodu,
- 5 dkg margaryny,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 przyprawa do pierników.
- Do ozdoby; orzechy, wiórki kokosowe, posypka.
Wykonanie
Do miski wlać rozpuszczony tłuszcz i miód, dodać cukier, przyprawy i jajka. Sodę rozpuścić w 3 łyżeczkach cieplej wody. Dokładnie utrzeć, dodać mąkę. Następnie ciasto wyrobić ręką aż będzie gładkie. Gotowe rozwałkować na stolnicy i wykrawać pierniczki, piec w nagrzanym piekarniku 10-12 minut.
Pierniki - przepis II
- 2 kg mąki,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 kg sztucznego miodu,
- 1/2 kg tłuszczu,
- 1 szklanka powideł,
- 7 jaj,
Wykonanie
10 dkg kakao, 3 łyżeczki sody lub amoniaku, 3 -5 przypraw do pierników. Wykonanie jak przepis I Polewa cukier puder, lub czekolada. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, lukrujemy polewą zrobioną z cukru pudru o konsystencji gęstej śmietany, możemy do lukru dodać olejek o ulubionym zapachu. Ozdobić orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi - według własnego gustu. W zamkniętej puszce można przechowywać kilka tygodni.
Smacznego
Zobacz także
Polecamy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?