Polsko-ukraińskie warsztaty kulinarne po raz ostatni
Spotkania kulinarne dwóch kultur były projektem, który w sposób szczególny zintegrował obywatelki i obywateli Ukrainy ze społecznością lokalną. Wspólne gotowanie specjałów kuchni polskiej i wschodniej okazało się być językiem zacierającym wszelkie granice - językiem edukującym i scalającym kultury właśnie. Nic zatem dziwnego, że wyjątkowy był też finał zajęć warsztatowych.
W sobotnie przedpołudnie Kawiarnia Rodzina "O Matko" kipiała wprost humorem, energią, ogromną serdecznością. Kilka pokoleń przebojowych kucharek i kucharzy zakasało rękawy, by poddając się magii apetycznego warsztatu i tocząc przy tym ożywione dyskusje, przez kilka godzin - bez grymasu na twarzy - przygotowywać kulinarne smakołyki. W menu tym razem znalazł się tradycyjny rosół z kury, charakterystyczne dla Wielkopolski szneki z glancem oraz przetwory (kompot z jabłek, powidła ze śliwek).
Atrakcje dla maluchów
Osoby dorosłe z przyjemnością wsparły dzieci oraz młodzież, która wyspecjalizowała się w wyrabianiu ciasta na drożdżówki. Ułożono na nich śliwki oraz jabłka. Po wypieczeniu pachniały dzieciństwem, przywołując ciepłe wspomnienia babcinej kuchni.
Aromat gotującego się bulionu pobudził apetyty, a zapach smażonych śliwek skłonił do dyskusji na temat jesiennych wypieków. Panie wymieniły się przepisami na placki, a dzieci, które uważnie pilnowały garnka z powstającymi powidłami, oblizywały buzie na myśl o degustacji.
Z myślą o maluchach zorganizowano warsztat klocków Lego, w którym powstawały fantastyczne kompozycje nawiązujące do kolorów jesieni. Viktoria Popova czarowała zaś feerią farbami, które za sprawą jej magicznych pędzli zamieniły dziecięce twarze w bajkowe postaci.
Wielkiemu finałowi projektu towarzyszyło mnóstwo dobrych emocji i wrażeń, a potem - niestety - również smutek. Wszak to już koniec niezwykłych spotkań przy wspólnym stole, które faktycznie połączyły dwie kultury.
Cykl warsztatów został zorganizowany przez Fundację Varietae dzięki dofinansowaniu z programu Sąsiedzka Pomoc, będącego wspólną inicjatywą Salling Fondene, Netto oraz Związku Ukraińców w Polsce. W ramach 6 spotkań uczestniczki i uczestnicy przygotowali wspólnie:
- barszcz ukraiński
- pierogi
- pielmieni oraz gofry
- bigos i naleśniki
- pyry z gzikiem oraz jabłecznik
- rosół, szneki z glancem i przetwory
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?