Co zamiast jajek? Polecamy 13 naturalnych zamienników jaj kurzych w popularnych potrawach

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Czym zastąpić jajka w popularnych potrawach? Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować bezy, majonez czy roślinną wersję jajecznicy!

Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich zastosowania kulinarne!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Czym zastąpić jajka w popularnych potrawach? Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować bezy, majonez czy roślinną wersję jajecznicy! Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich zastosowania kulinarne! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Maryna Voronova/123RF
Czym zastąpić jajka w popularnych potrawach? Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować bezy, majonez czy roślinną wersję jajecznicy. Sprawdź, jakie naturalne i zdrowe produkty sprawdzą się w konkretnych zastosowaniach kulinarnych.

Przyczyny rezygnacji z jedzenia jajek bywają różne – najczęściej jest to alergia i związana z nią dieta eliminacyjna. Zawarte w jajku białka, a zwłaszcza albuminy, są drugim najczęściej uczulającym produktem w przypadku skazy białkowej.

Jajka nie mają też racji bytu w jadłospisach roślinnych – diecie wegańskiej i niektórych odmianach diety wegetariańskiej.

Wiele osób ogranicza jajka z powodów zdrowotnych, takich jak nieprawidłowy lipidogram krwi. Mają bowiem sporą zawartość cholesterolu, wynoszącą 105-120 mg w sztuce (50 g). Choć spożycie cholesterolu pokarmowego na ogół nie przyczynia się do wzrostu jego poziomu we krwi, ponieważ do krwiobiegu trafia ten wytwarzany przez wątrobę, jest to problemem u osób nadwrażliwych na ten składnik.

Co prawda nie istnieje idealny zamiennik jajka, który z jednej strony zapewniałby tak pokaźną dawkę białka (6,3 grama), a z drugiej – właściwości funkcjonalne, m.in. tworzenie żelów, utrzymywanie wody, ścinanie się czy stabilizowanie piany, poziom białka można uzupełnić z innych produktów, a pożądane cechy potrawy da się osiągnąć za pomocą innych dodatków.

Sprawdź, które produkty sprawdzą się jako zamienniki jajka w popularnych potrawach!

ZOBACZ: Korzyści zdrowotne z jedzenia jajek. Zawarty w nich cholesterol nie jest groźny, jeśli nasza dieta jest zdrowa!

Dowiedz się więcej na temat:

Wideo

Materiał oryginalny: Co zamiast jajek? Polecamy 13 naturalnych zamienników jaj kurzych w popularnych potrawach - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie