Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Pomarańcze, mandarynki, cytryny i inne owoce cytrusowe

Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg flawonoidów, czyli związków antyoksydacyjnych i olejków eterycznych. Kwercetyna, naringeryna, rutyna i hesperedyna to nie jedyne z substancje o działaniu przeciwzapalnym, bo limonen najobficiej występujący związek olejku eterycznego cytrusów, również wykazuje takie działanie.
Cytrusy to dobre źródło witaminy C, która chroni przed infekcjami, ale nie skraca znacząco czasu ich trwania:
• 100 g pomelo dostarcza 61 mg kwasu askorbinowego,
• 100 g pomarańczy – 54 mg,
• 100 g grejpfrutów – 31 mg,
• 100 g mandarynek – 22 mg.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi dla kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg.

Zobacz również

W majówkę w Jastrzębiu miejskie obchody tylko w rocznicę uchwalenia Konstytucji

NOWE
W majówkę w Jastrzębiu miejskie obchody tylko w rocznicę uchwalenia Konstytucji

Piotr Wójcik: W Alicie Ożarów się odbudowałem

Piotr Wójcik: W Alicie Ożarów się odbudowałem

Polecamy

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Ważna zmiana w Tatrach! Sprawdź, czego nie będziesz już mógł robić w majówkę

Ważna zmiana w Tatrach! Sprawdź, czego nie będziesz już mógł robić w majówkę