2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu –...
fot. kboyd/pixabay.com

Sól niskosodowa

Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu – zwykle do 30-50 procent, co osiąga się poprzez dodatek innych soli mineralnych do zwykłej soli kuchennej. Najczęściej stosuje się chlorek potasu, a jako substancja przeciwdziałającą zbrylaniu się kryształów służy węglan magnezu (ważne, jednak by nie był to żelazocyjanek potasu E536, który przy obróbce kulinarnej rozkłada się do szkodliwych związków). W niektórych solach o szczególnie niskiej zawartości sodu głównym składnikiem jest działający zasadowo cytrynian sodu, natomiast zgodnie z polskimi przepisami jako źródło jodu do soli dodaje się jodek potasu. Sól zawierającą potas powinna stosować z umiarem osoby z nieprawidłowym ciśnieniem i pracą nerek. Jeżeli przyjmują leki, powinny skonsultować się z lekarzem.

Zobacz również

Gm. Kaźmierz. Strażacy interweniowali w związku z pożarem składowiska odpadów

Gm. Kaźmierz. Strażacy interweniowali w związku z pożarem składowiska odpadów

Kaźmierz. Wichura wyrządziły sporo szkód. Strażacy mieli ręce pełne roboty!

Kaźmierz. Wichura wyrządziły sporo szkód. Strażacy mieli ręce pełne roboty!

Polecamy

Pigwa i jej zdrowotne właściwości. Co zrobić z pigwy?

Pigwa i jej zdrowotne właściwości. Co zrobić z pigwy?

USA: odkryto nowy wariant koronawirusa. R.1 ma zwiększoną odporność na przeciwciała

USA: odkryto nowy wariant koronawirusa. R.1 ma zwiększoną odporność na przeciwciała

Związek z orchidei obiecujący w terapii raka prostaty

Związek z orchidei obiecujący w terapii raka prostaty

Dodaj ogłoszenie