Dieta klimatyczna, rolnictwo regeneratywne czy nostalgia food to nowe trendy w żywieniu 2022. Ma być zero waste

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Mamy coraz większą świadomość na temat kosztu, jaki planeta ponosi w procesie produkcji jedzenia. Jest to nie tylko ślad węglowy pochodzący z transportu, ale również ze zużycia wody, energii czy ziemi. Niektóre produkty posiadają mniejszy ślad, inne większy. 

Mając jednak na uwadze wpływ jedzenia na środowisko, będziemy chcieli dokonywać świadomych wyborów. Właśnie dlatego normalizacja roślinnej żywności może rosnąć w siłę. 

Już teraz sprzedaż roślinnych zamienników produktów zwierzęcych w niektórych krajach skoczyła o kilkaset procent — w USA nawet o 140%. Cel jest dość prosty: pokazać, że posiłki bogate w roślinne produkty nie są gorsze od tych, w których przeważają te zwierzęce. Będziemy poszukiwać równowagi między spożyciem mięsa czy nabiału. Sporo osób stawia już na fleksitarianizm czy reduktarianizm, a w tym roku liczba miłośników tego trendu powiększy się.
Mamy coraz większą świadomość na temat kosztu, jaki planeta ponosi w procesie produkcji jedzenia. Jest to nie tylko ślad węglowy pochodzący z transportu, ale również ze zużycia wody, energii czy ziemi. Niektóre produkty posiadają mniejszy ślad, inne większy. Mając jednak na uwadze wpływ jedzenia na środowisko, będziemy chcieli dokonywać świadomych wyborów. Właśnie dlatego normalizacja roślinnej żywności może rosnąć w siłę. Już teraz sprzedaż roślinnych zamienników produktów zwierzęcych w niektórych krajach skoczyła o kilkaset procent — w USA nawet o 140%. Cel jest dość prosty: pokazać, że posiłki bogate w roślinne produkty nie są gorsze od tych, w których przeważają te zwierzęce. Będziemy poszukiwać równowagi między spożyciem mięsa czy nabiału. Sporo osób stawia już na fleksitarianizm czy reduktarianizm, a w tym roku liczba miłośników tego trendu powiększy się. pixbay.com
Udostępnij:
Chcemy odżywiać się zdrowo, świadomie, a przy tym dbać o środowisko, zapobiegać marnowaniu żywności i stawiać na zrównoważony rozwój. Z tych wszystkich elementów wyłania się 10 nowych trenów w żywieniu, które przewiduje na 2022 rok Too Good To Go, aplikacja przeciwdziałająca marnowaniu żywności w obszarze eko, zero waste. Co kryje się pod hasłami: dieta klimatyczna, nostalgia food, ultraurban farming czy direct to avatar i rolnictwo regeneratywne? Sprawdzamy.

Marnowanie żywności w Polsce idzie nam zbyt łatwo

Według ONZ na świecie, co roku marnowanych jest 1 mld 300 mln ton żywności nadającej się do spożycia, czyli 1/3 już wyprodukowanej. Najnowsze badania przeprowadzone w Polsce, które w grudniu 2021 r. przywołała Najwyższa Izba Kntroli pokazują, że rocznie marnowanych jest w naszym kraju 4,8 mln ton żywności.

Za 60% marnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe, 15,6% przetwórstwo, 15,5% produkcja rolnicza, niecałe 7% handel, 1,17% gastronomia, 0,65% transport. To ustalenia w ramach "Programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności" (PROM).

Trendy w żywieniu 2022. Zero waste jako myśl przewodnia naszego talerza

W tym roku bardziej niż dotąd będziemy ograniczać marnowanie - nie tylko jedzenia, ale to na nim się tutaj skupimy. "Będziemy bardziej świadomi przez co dostrzeżemy nowe obszary, które wymagają zagospodarowania celem zrównoważonego rozwoju", wskazują nam w Too Good To Go. Oto główne trendy, a ich opis znajdziesz w galerii poniżej.

  • Circular to "New Normal" dla Generacji Z
  • Dieta „klimatyczna”
  • Opakowania zero waste i reuse
  • Smart Food Shopping
  • Nostalgia Food
  • Ultraurban farming
  • Rolnictwo regeneratywne
  • Ogrodnicza terapia
  • Magiczne grzyby i inne nowe materiały
  • Direct to avatar

Powody wyrzucania produktów spożywczych i komponentów żywności w gospodarstwach domowych:

  • zepsucie żywności
  • przeoczenie daty ważności
  • przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia
  • zakupy zbyt dużej ilości żywności
  • nieprzemyślane zakupy
  • zbyt duże opakowanie
  • niewłaściwe przechowywanie
  • zakupy produktów niskiej jakości
  • brak pomysłów na wykorzystanie produktów do przygotowania potraw.

Znasz różnicę między określeniem "najlepiej spożyć przed", a określeniem: "należy spożyć do"? Pierwszy oznacza jedynie termin gwarantowanej przez producenta jakości żywności, drugi datę jej przydatność do spożycia.

Źródła: NIK, Too Good to Go

Oszuści podszywają się pod numer ZUS-u

Wideo

Materiał oryginalny: Dieta klimatyczna, rolnictwo regeneratywne czy nostalgia food to nowe trendy w żywieniu 2022. Ma być zero waste - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie