MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

XII Motofestyn w Moszczenicy ZDJĘCIA

XII Motofestyn w Moszczenicy ZDJĘCIA

Mecz Rakowa ze Śląskiem opóźniony przed ulewę ZDJĘCIA

Mecz Rakowa ze Śląskiem opóźniony przed ulewę ZDJĘCIA

Polecamy

W Wielkopolsce szykują się kolejne nawałnice? IMGW ostrzega!

W Wielkopolsce szykują się kolejne nawałnice? IMGW ostrzega!

Zaskoczenie na maturze z fizyki. Uczniowie podzieleni. „Modliłam się nad arkuszem”

Zaskoczenie na maturze z fizyki. Uczniowie podzieleni. „Modliłam się nad arkuszem”

W Pamiątkowie potrącono chłopca jadącego do szkoły na rowerze

W Pamiątkowie potrącono chłopca jadącego do szkoły na rowerze