Dzień Pyry w Szamotułach, a ściślej mówiąc w szamotulskim Zespole Szkół Specjalnych im. Jana Brzechwy odbył się w ramach projektu "Cztery pory roku w kuchni" realizowanego przez klasy życia działające w placówce. Uczniowie każdej z nich z okazji dnia poświęconego ziemniakowi przygotowali przepyszne dania na bazie wspomnianego warzywa. A wśród nich znalazły się: placki ziemniaczane, frytki, pyry z gzikiem, kopytka i szereg innych.
Młodzi kucharze przygotowali również przepisy na poszczególne dania w formie słowno - obrazkowej na plakatach.
Dzień Pyry stał się jednak przede wszystkim okazją do świetnej zabawy. Młodzi brali udział i grach i konkursach, poszerzyli również swoją wiedzą na temat poznańskiej pyry.
Więcej na ten temat w "Dniu Szamotulskim"
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?