Grzyby 2021. Sezon grzybowy rozpoczęty. Dania z grzybami leśnymi - przepisy
Czy grzyby mają witaminy?
Grzyby oprócz walorów smakowych są źródłem ważnych składników odżywczych, w tym selenu, potasu, ryboflawiny, niacyny, witaminy D, białka i błonnika.
Na grzyby
Grzyby z wędzonym boczkiem
- 1 kg świeżych leśnych grzybów
- 40 dkg wędzonego boczku
- pieprz
nie używamy soli
Wykonanie
Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy w dużą kostkę. W kostkę kroimy również boczek. Wszystko wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię. Z boczki wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, do 1 godziny. Pod koniec smażenia potrawę doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem.
Świeże grzyby z serem
- 1kg świeżych leśnych grzybów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 dkg wędzonego boczku
- ½ szklanki śmietany
- 15 dkg żółtego sera
- sól, pieprz, tymianek
- natka pietruszki
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Najpierw podsmażyć boczek, dodać do niego cebulę i razem dusić. Potem dodać grzyby i wyciśnięty czosnek. Gdy grzyby będą już miękkie wlać śmietanę i zamieszać, dodać starty żółty ser i przyprawy. Posypać posiekaną pietruszką. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub przysmażonym makaronem.
Przepisy pochodzą z książki - Grzyby leśne skarby na naszym stole – Grzegorz Sieczkowski
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?