MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Brak jest oficjalnych zakazów jedzenia grzybów przez dzieci,...
fot. famveldman/123RF

Kto nie powinien jeść grzybów? Osobom z tymi schorzeniami mogą zaszkodzić jesienne dary lasu. Uwaga na seniorów i dzieci!

Dzieci do 12 roku życia, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby starsze

Brak jest oficjalnych zakazów jedzenia grzybów przez dzieci, kiedy zaczną już przyjmować stałe pokarmy. Jednak sugeruje się poczekanie, aż osiągną wiek około 10-12 miesięcy, zanim wprowadzi się do ich diety grzyby ze sprawdzonych upraw, np. pieczarki.

Zarówno dzieci do 12 r.ż., jak i osoby starsze oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny natomiast unikać jedzenia grzybów leśnych ze względu na możliwość silnego lub śmiertelnego zatrucia. Wpływ toksyn na młody lub osłabiony organizm może być groźny w skutkach. Nawet niewielka ilość toksycznych substancji może doprowadzić do stałego uszkodzenia organów, a nawet do śmierci.

W przypadku osób powyżej 12. roku życia należy spożywać grzyby tylko ze sprawdzonych i certyfikowanych źródeł, ponieważ zmniejsza to ryzyko spożycia trujących grzybów, które łatwo można pomylić jest z jadalnymi okazami.

Zobacz również

Pomysł na wakacje dla dziecka! Ogród Botaniczny zaprasza Letnią Akademię

Pomysł na wakacje dla dziecka! Ogród Botaniczny zaprasza Letnią Akademię

Burze szalały nad regionem. Za nami niespokojna noc. Gdzie było najgorzej? [RAPORT]

AKTUALIZACJA
Burze szalały nad regionem. Za nami niespokojna noc. Gdzie było najgorzej? [RAPORT]

Polecamy

To wręcz nieprawdopodobne. Czy czysta woda może tuczyć? Zobacz wyniki badań

To wręcz nieprawdopodobne. Czy czysta woda może tuczyć? Zobacz wyniki badań

Uwaga! Utrudnienia w przejeździe pociągami na trasie Szamotuły-Poznań

Uwaga! Utrudnienia w przejeździe pociągami na trasie Szamotuły-Poznań

Widzisz u siebie takie zmiany na skórze? To ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka

Widzisz u siebie takie zmiany na skórze? To ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka