Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Mogilnie. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Mogilnie
Najlepsze lodziarnie w Mogilnie Kerkez
Dowiedz się, gdzie znajdują się lodziarnie w Mogilnie. Niewątpliwie wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego ożywczego deseru. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Mogilnie.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Mogilnie?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Mogilnie

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Mogilnie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Mogilnie?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To zazwyczaj sorbety lub lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów?

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Pierwszy raz przepis na ten wykwintny deser został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. Wtedy przysmak ten był obecny jedynie na królewskim dworze, a po pewnym czasie na stołach szlacheckich.

Większą popularność lody zdobyły jeszcze przed wojną. Były one sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa w dwóch złączonych ze sobą waflach. Powstawały także pierwsze lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na mogilno.naszemiasto.pl Nasze Miasto