Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta bogata zarówno w owoce, jak i warzywa może przyczyniać się do obniżenia zachorowania na niektóre choroby nowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób serca.
Zalety jedzenia owoców:
- Większość owoców ma naturalną niską zawartość tłuszczów, żadne też nie zawierają cholesterolu.
- Są także ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, kwasu foliowego, witaminy C czy prowitaminy A
- Niektóre owoce stanowią dobre źródło potasu, np. banany, suszone śliwki czy morele. Dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
- Błonnik pokarmowy pochodzący z owoców pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit
- Wspierają odporność organizmu
- Pozwalają zachować młody wygląd i piękną skórę dzięki dużej zawartości witamin A i E
- Pozytywnie wpływają na pracę mózgu dzięki zawartości takich substancji, jak flawonoidy, katechiny, antocyjany
Plusów wynikających z jedzenia owoców jest jednak znacznie więcej. Ich kolejną niewątpliwą zaletą z pewnością jest to, że większość z nich jest niskokaloryczna. Można zatem zjeść ich dużą ilość bez obawy o swoją sylwetkę.
Które owoce są najmniej kaloryczne? Sprawdziliśmy to! Prezentujemy listę najmniej kalorycznych owoców!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?