4 z 5
Poprzednie
Następne
Panie ze Szczepankowa polecają dania na Wielkanoc [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
Żur wielkanocny
Składniki: 1 marchewka, 1 seler, 1 pietruszka, w por, 200 g wędzonego boczku, 0,5 litra zakwasu na żur, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, 3 - 5 łyżek kwaśnej śmietany, 2-3 łyżki domowego chrzanu, 4 - 6 jaj na twardo, 2 - 3 ząbki czosnku, sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać 2,5 litra wody, dodać warzywa i boczek, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotować pod przykryciem przez 50 minut. Wywar przecedzić i dodać dobrze wymieszany zakwas. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Następnie dodać 2 - 3 łyżki chrzanu domowego. Podawać z jajami ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na pół.