7 z 9
Poprzednie
Następne
Polskie hity eksportowe. Tymi produktami z polskich upraw i hodowli zajada się świat
Eksport mięsa wołowego (22% w eksporcie kategorii obejmującej mięso). Unijnymi odbiorcami tego asortymentu z Polski były m.in.: Włochy (73 tys. ton – 21%), Niemcy (62 tys. ton – 18%), Niderlandy (38 tys. ton – 11%), Hiszpania (25 tys. ton – 7%), Francja (21 tys. ton – 6%) i Wielka Brytania (17 tys. ton – 5%), a spoza UE – głównie Izrael (12 tys. ton – 3%). Niewielkie ilości eksportowano także do Hongkongu i Japonii (w obu przypadkach – po 1% udziału). Wyeksportowano 346 tys. ton mięsa wołowego, o 2% mniej niż przed rokiem, głównie do krajów UE (92%). Przychody uzyskane z tego tytułu uległy redukcji o 2%, do 1,3 mld EUR.