Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na gazpacho Michela Morana. Z okazji Dnia Ojca słynny szef kuchni wspomina swojego tatę i jego hiszpański chłodnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Michel Moran w osobistym nagraniu na Instagramie podał przyczynę umieszczenia gazpacho w menu każdej swojej restauracji. Ważny jest przepis, który przekazał mu jego ukochany tata.
Michel Moran w osobistym nagraniu na Instagramie podał przyczynę umieszczenia gazpacho w menu każdej swojej restauracji. Ważny jest przepis, który przekazał mu jego ukochany tata. Grzegorz Olkowski/archiwum PolskaPress
Michel Moran to szef kuchni w restauracji Ma Maison i znany juror w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”. Popularny kucharz od strony ojca ma pochodzenie hiszpańskie. Na swoim profilu na Instagramie podzielił się z fanami wspomnieniem związanym z popularnym daniem kuchni iberyjskiej, które przygotowywał jego ojciec. „Kocham Cię tato" - wyznał szef kuchni. Zobacz, jak zrobić gazpacho, czyli chłodnik Michela Morana, idealny na Dzień Ojca.

W skrócie

Gazpacho na Dzień Ojca. Michel Moran wspomina swojego tatę

Michel Moran urodził się w 1965 roku w Paryżu. W Polsce mieszka od 2002 roku. Największą rozpoznawalność przyniósł mu udział w roli jurora w programach z serii „MasterChef”. Widzimy na ekranie, że potrafi być surowy, pomocny, ale też zabawny, szczególnie w programach „MasterChef Junior”, gdy mali pasjonaci gotowania nie radzą sobie ze stresem. W swoich potrawach łączy wpływy francuskie i hiszpańskie. Jednym z dań, które pojawiło się w menu wszystkich restauracji Michela Morana, było gazpacho. Dlaczego?

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki gazpacho

Michel Moran w poście na Instagramie zdradził, że powodem umieszczanie gazpacho (hiszpański chłodnik najczęściej na bazie pomidorów) w menu jego restauracji, była chęć uczczenia pamięci jego ojca. Przepis na zupę 40 lat temu podarował mu jego tata - Antonio. Znany szef kuchni stwierdził, że potrawa przygotowana wg tej receptury jest smaczna, piękna i od serca. Wypowiedź zakończył wyznaniem, że kocha swojego tatę.

Obserwatorzy profilu Michela Morana zareagowali entuzjastycznie na wyznanie miłości tacie i pokazanie hiszpańskiego chłodnika wg jego przepisu. Wiele osób poprosiło o recepturę, którą chcą wypróbować z okazji Dnia Ojca.

Przepis na hiszpańskie gazpacho Michela Morana, chłodnik od serca

Michel Moran w jednym z odcinków serii „Doradca smaku” podzielił się przepisem na domowe gazpacho. Zaznaczył, że tym razem nie gotuje, bo jest upał i zrobi chłodnik. Sprawdź nagrane z przepisem na hiszpańskie gazpacho na Youtube.

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 ogórek,
  • 1,5 ząbku czosnku,
  • 0,5 cebuli,
  • 60 ml octu winnego,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 0,5 l wywaru warzywnego,
  • 125 pieczywa tostowego,
  • tymianek,
  • papryka słodka,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić gazpacho?

Przygotowanie:

  1. Michel Moran zaczął od pokrojenia w kostkę chleba tostowego pozbawionego skórki. Następnie dodał do niego połowę wywaru warzywnego i połowę octu winnego. Namoczony chleb wstawił do lodówki.
  2. Restaurator zaczął kroić pomidory w kostkę, z obranego ogórka usunął miąższ i pokroił go w plasterki. Włożył je do miski i dodał pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Michel Moran pokroił połowę obu papryk. Pozostałe części zostawił do dekoracji. Szef kuchni zaznaczył, że warzywa nie muszą być równo krojone, bo i tak będą miksowane.
  4. Do miski z warzywami dolał całą oliwę i doprawił solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i tymiankiem. Gotową mieszankę warzyw odstawił do lodówki na 3 godziny.
  5. W czasie, gdy warzywa „przegryzały” się w lodówce, Michel Moran pokroił połówki papryk w równą kostkę. Po kilku godzinach warzywa puszczają sok.
  6. Michel Moran warzywa i pieczywo umieścił naprzemiennie w wysokim naczyniu i blendował z bulionem warzywnym na gładką masę. Powoli dodawał resztę składników razem z bulionem.
  7. Gotową zupę Michel Moran przecedził przez sitko, aby usunąć resztki z warzyw np.: skóry z papryki.

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepis na gazpacho Michela Morana. Z okazji Dnia Ojca słynny szef kuchni wspomina swojego tatę i jego hiszpański chłodnik - Strona Kuchni

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto