Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób...
fot. StockSnap/pixabay.com

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodatków o niezwykle korzystnych właściwościach, które mają wspaniały smak i aromat

Jasny sos sojowy

Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób powstaje poprzez fermentację nasion soi w solance. Uzyskany produkt ma głęboką ciemną barwę, przyjemny orzechowy zapach i charakterystyczny smak. Jest używany jako składnik słony, a w codziennej kuchni może z powodzeniem zastępować zwykłą sól, pozwalając na uzyskanie preferowanej słoności przy mniejszym dodatku sodu (osoby ograniczające jego spożycie, m.in. na diecie przeciw nadciśnieniu, mogą wybrać niskosodową wersję sosu). Sos sojowy podkreśla smak potraw dzięki obecności wolnych aminokwasów pochodzących z soi. Podczas fermentacji powstaje też szereg związków korzystnych dla zdrowia, m.in. witaminy z grupy B.

Zobacz również

Nowe sztuczne boisko przy Milionowej 1. Zawodnicy AKS SMS Łódź już trenują

NOWE
Nowe sztuczne boisko przy Milionowej 1. Zawodnicy AKS SMS Łódź już trenują

Najpiękniejsze utwory patriotyczne wybrzmiały w Dniu Flagi RP w Rzeszowie

Najpiękniejsze utwory patriotyczne wybrzmiały w Dniu Flagi RP w Rzeszowie

Polecamy

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Jesteś przygotowany do matury z polskiego 2024? Rozwiąż quiz i sprawdź, co powtórzyć

Jesteś przygotowany do matury z polskiego 2024? Rozwiąż quiz i sprawdź, co powtórzyć

Prawnik krytykuje słowa nauczycielki. „Najgłupsza rzecz jaką usłyszałem”

Prawnik krytykuje słowa nauczycielki. „Najgłupsza rzecz jaką usłyszałem”