Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii odkryli potencjał...
fot. RitaE/pixabay.com

Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?

Witamina B12

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii odkryli potencjał witaminy B12 przeciwko SARS-CoV-2 w ramach poszukiwań cząsteczek blokujących replikację koronawirusa. Według stworzonych przez nich modeli matematycznych w jego zwalczaniu pomogą molekuły o podobnym działaniu do remdesiviru, ale bez typowych dla niego efektów ubocznych.

Oprócz leku stosowanego w terapii wirusowego zapalenia wątroby warunki te spełniały różne formy witaminy B12, czyli kobalaminy (kobamamid, hydroksykybalamina i metylokobalamina) w stężeniach osiągalnych normalnie w organizmie.

Związki te działały skutecznie również wobec nowych, najbardziej niebezpiecznych wariantów koronawirusa, takich jak Delta z Indii, Beta z RPA i Alfa z Wielkiej Brytanii.

Najlepsze źródła witaminy B12 to produkty odzwierzęce, m.in. wołowina, ciemne mięso drobiowe, tłuste ryby morskie czy nabiał, ale również grzyby i produkty fermentowane.

Zobacz również

Lider 1. Ligi powiększył przewagę. Pierwsza porażka w tym roku Arki

Lider 1. Ligi powiększył przewagę. Pierwsza porażka w tym roku Arki

Bakterie kałowe w wodzie butelkowanej. Znana firma ma kłopoty

Bakterie kałowe w wodzie butelkowanej. Znana firma ma kłopoty

Polecamy

Smakuje i wygląda jak znany batonik. Zrobiłam raz, a rodzina co tydzień prosi o nowe

Smakuje i wygląda jak znany batonik. Zrobiłam raz, a rodzina co tydzień prosi o nowe

Różowe skrzyneczki trafią do wszystkich szkół? Taki jest pomysł MEN

Różowe skrzyneczki trafią do wszystkich szkół? Taki jest pomysł MEN

Zaglądamy Polakom do talerzy. Co jedzą na śniadanie? Odpowiedź zaskakuje

Zaglądamy Polakom do talerzy. Co jedzą na śniadanie? Odpowiedź zaskakuje