Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne przygotowania w toku. Sklepowe półki pełne towarów i bogata oferta cateringowa. Sprawdziliśmy ceny!

Marcin Stefaniak
Marcin Stefaniak
fot. teresaterra/123RF
Wyjątkowe święta wymagają najlepszej oprawy. Nic nie podkreśla bożonarodzeniowej atmosfery tak jak pyszne jedzenie. Półki sklepowe uginają się od różnorodnych towarów a szamotulskie lokale gastronomiczne przygotowały specjalną ofertę cateringową. Co wybrać? ile kosztują w tym roku świąteczne potrawy i produkty? Sprawdziliśmy ceny i zapytaliśmy mieszkańców jak przygotowują święta

Świąteczne przygotowania w toku

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jedni celebrują je z namaszczeniem i przygotowują się do nich tygodniami, dla innych mogłyby w ogóle nie istnieć. Niezależnie od podejścia do Gwiazdki w ciągu tych kilku świątecznych dni lubimy pysznie zjeść a gości rozpieszczać najlepszymi daniami.

Na naszych stołach pojawiają się te bardzo tradycyjne, ale i nowoczesne potrawy. Nie każdy jednak ma talent, czas czy cierpliwość do gotowania. Coraz częściej skłaniamy się do wyboru oferty cateringowej. Ta jest wyjątkowo bogata i jeśli tylko dysponujemy odpowiednią ilością gotówki, stanowi najprostszy i najszybszy sposób, by przygotować świąteczne menu na skróty.

Przyjrzeliśmy się ofercie świątecznej 10 szamotulskich restauracji i firm cateringowych. Co więcej - zajrzeliśmy też do kilku osiedlowych sklepików, warzywniaków i dużych marketów, by sprawdzić ceny produktów, które tradycyjnie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Może dzięki nam nieco zaoszczędzicie, zainspirujecie się lub przygotujecie świąteczne menu wykonując jeden telefon czy wysyłając e-mail?

Bogata oferta cateringowa w Szamotułach

Przeglądając świąteczne menu szamotulskich lokali gastronomicznych na pierwszy plan wysuwają się dwie sprawy. Po pierwsze oferta jest naprawdę bogata, po drugie nie wszystkie firmy zadbały o podanie gramatury porcji. Warto się tym zainteresować przy składaniu zamówienia. Na szczęście, aby wyjaśnić wszelkie wątpliwości, wystarczy telefon do wybranego lokalu a osoby z obsługi rzeczowo odpowiedzą na wszystkie pytania.

Catering to wygoda, a jak wiadomo wygoda kosztuje. I tak za porcję smażonego karpia zapłacimy od 13 do 30 zł. Ceny łososia z patelni w zależności od dodatków, również mają dużą rozpiętość. Wybierając ten gatunek ryby musimy liczyć się z wydatkiem od 15 do 35 złotych. Nieco tańsze są te przygotowane w galarecie, tu w zależności od gatunku porcja kosztuje od 14 do 25 złotych. Ważna na świątecznym stole jest ryba przygotowana po grecku. Kilogram tego specjału możemy nabyć za 45 do 60 złotych. Z kolei cen śledzi jest tyle, ile sposobów ich przygotowania.

Do kanonu tradycyjnych potraw świątecznych należy też kapusta z grzybami. Jej kilogram to koszt od 20 do 40 złotych. Inną obowiązkową pozycją jest barszcz, za litr którego zapłacimy 22 do 33 złotych. Taka sama ilość grzybowej może nas kosztować od 30 do niemal 50 złotych.

W ofercie szamotulskich lokali gastronomicznych znajdziemy też pierogi w cenie od 1,5 do 3 złotych za sztukę. Krokiety są oferowane po około 8 złotych. Oba przysmaki nadziewane oczywiście kapustą z grzybami.
Gwiazdkowe objadanie nie może się też obyć bez bigosu (35 zł do 45 zł/kg) i sałatki warzywnej (40 zł do 50 zł/kg)

Zwolennicy półmisków garmażeryjnych też znajdą coś dla siebie. Te w zależności od ilości i rodzajów porcji proponowane są w cenach od 70 do 330 zł. Najtańsza z opcji liczy 7 kawałków, najdroższa 24. Na paterach mogą się znaleźć schab ze śliwką, galantyna z kurczaka, szparagi czy jajko w szynce, ale też łosoś, karp lub pstrąg.

Wybierając catering warto pamiętać o dodatkowych kosztach, gdyż niektóre firmy pobierają opłatę za patery i jednorazowe opakowania.

Zamówienia na świąteczne potrawy można składać osobiście, telefonicznie lub mailem. Forma zależy tylko od naszych preferencji i upodobań. Chętni muszą się spieszyć, niektóre firmy kończą już przyjmowanie zamówień, inne czekają na nie nawet do 20 grudnia. Odbiory osobiste są ściśle określone i odbywają się 23 lub 24 grudnia w wyznaczonych porach.

Różnorodność cen i produktów

Święta kojarzą się z tradycją i rytuałami niezmiennymi od pokoleń. Zalicza się do nich gotowanie, które wiąże się bezpośrednio z wyborem najlepszych produktów i zakupami. Markety prześcigają się w promocjach a lokalni kupcy kuszą jakością.

Na fileta z łososia w dużych sieciach trzeba wysupłać około 74,9 zł za kilogram z kolei płaty karpia znajdziemy w cenie 69,90. Żywego karpia można nabyć po około 27 - 30 zł. Sklep rybny oferuje patroszone karpie po niecałe 40 zł, dzwonki są dostępne za 59,99, a filet to wydatek niemal 83 złotych za kilogram.

Parada z Gwiazdorem i Jarmark Bożonarodzeniowy - Wronki poc...

Kapusta kiszona w marketach pojawia się w cenach od 5,49 - 7,99 zł a małe sklepiki oferują ją za 7,5 -10 zł. Litr barszczu z kartonika w dużych sieciach sprzedażowych zapłacimy od czterech do pięciu złotych, osiedlowe "spożywczaki" ten sam barszcz oferują powyżej 6 zł za litr. Dla porównania kilogram buraków możemy nabyć za 3,49 zł w supermarkecie, a w warzywniaku zapłacimy za nie powyżej 4 zł.

Fanów ciast i klusek zainteresuje zapewne cena maku. Ten przeznaczony do własnoręcznego zmielenia kosztuje między 21 a 28 zł za kilogram. Cena gotowej masy makowej w puszcze waha się pomiędzy 8 a 9 zł, to oczywiście oferta marketów. W małych sklepikach za masę makową zapłacimy powyżej 10 zł/kg. Co ciekawe -niebieski mak można kupić też luzem, wtedy jego cena za kilogram kształtuje się w granicach 22 zł.

Gwiazdka składa się nie tylko z cudownych smaków ale i aromatów. Tym, który najbardziej kojarzy się ze świętami, poza wonią choinki, jest zapach mandarynek. Supermarkety oferują je w cenie 8 - 10 zł za kilogram. Oferty promocyjne to nawet 4,99/kg. W mniejszych sklepikach zapłacimy za nie od 13 do 16 zł. Znacząca różnica, ale jak powiedziała nam jedna ze sprzedawczyń, warto zapłacić taką cenę za cudowny smak jaki mają oferowane przez nią cytrusy.

Jarmark Bożonarodzeniowy we Wronieckim Ośrodku Kultury - był...

Catering czy gotowanie w domu?

Zarówno catering jak i tradycyjne gotowanie mają swoje plusy i minusy. Zamawiając gotowe jedzenie na pewno zaoszczędzimy dużo czasu. Przyrządzając je samodzielnie podtrzymujemy rodzinne tradycje i przekazujemy smaki kolejnym pokoleniom. Jak na to wszystko zapatrują się szamotulanie? Zapytaliśmy kilka osób jak wyglądają ich przygotowania do Bożego Narodzenia.

Wigilię przygotowuję sama- mówi pani Agata - Kupuję tylko pierogi. Robiąc własnoręcznie bigos, galaretę i sałatkę jestem pewna, że użyłam świeżych produktów, dobrej jakości. Dawno temu skorzystałam z cateringu, bo miałam ochotę na wyszukane ryby w galarecie, niestety trafiłam na włos. To mnie zraziło a domownicy wolą jednak moją kuchnię - dodaje.

Nieco inne podejście ma pani Aleksandra, w jej domu gotuje bowiem mąż.

- Nie korzystamy z cateringu, ale kupujemy gotowe uszka i ciasta a barszcz wolimy z kartonu. Mamy swoją ulubioną, sprawdzoną markę.

- U nas w domu przygotowujemy wszystko sami- mówi pani Sara, która spędza Gwiazdkę bardzo rodzinnie a do tradycji odnosi się z dużym szacunkiem. - Na kilka dni przed świętami ustalam z babcią co chcemy przygotować i kto za co jest odpowiedzialny. Z racji tego, że mieszkam z rodzicami i rodzeństwem, prace rozkładają się na kilka osób. Każdy z nas lubi gotować i piec, więc nigdy nie myśleliśmy o cateringu na święta - podkreśla.

Pani Zuzanna, mama rezolutnej dziewczynki i kilkumiesięcznego chłopca patrzy na świąteczne przygotowania z innej perspektywy.

- Gotowanie kosztem spędzania czasu z dziećmi nie jest dla mnie, a robienie niektórych rzeczy z trzyletnią córką jest bardzo trudne. Wiele potraw można zrobić łatwo i szybko, ale nie jestem też zwolenniczką cateringu. Najczęściej przygotowuję coś, co później zabieram ze sobą odwiedzając rodzinę. Rzadko urządzam święta u siebie - przyznaje.

Zdecydowaną miłośniczką cateringu świątecznego jest za to pani Anna. Jej zobowiązania zawodowe nie pozwalają na świąteczne gotowanie.

- Od kilku lat korzystam z oferty zaufanej firmy cateringowej. - mówi - Uwielbiam smak przygotowywanych tam potraw. Jedzenie jest różnorodne i mamy już swoje ulubione dania. Wszystko jest zawsze świeże i pyszne a ja oszczędzam mnóstwo czasu. Jedyne co muszę zrobić to odebrać zamówienie - opowiada.

Taki dzień zdarza się tylko raz w roku! Zgraja Świętego Miko...

Tradycyjnie święta przygotowuje pani Grażyna, która hołduje zwyczajom wyniesionym z domu.

- Wszystkie świąteczne potrawy przygotowuję sama. Tak było w moim rodzinnym domu. Mama robiła to z pewnością z powodów ekonomicznych, a ja dlatego, że domowe jedzenie ma niepowtarzalny smak. Poza tym mam pewność co do świeżości - komentuje.

Również pan Tomasz przygotowuje wszystkie potrawy w rodzinnym gronie.

- Nigdy nie korzystałem z usług firm cateringowych, one kojarzą mi się bardziej z imprezami firmowymi lub amerykańskimi weselami - mówi.

Boże Narodzenie można zorganizować na wiele sposobów. Niezależnie od tego czy wybierzecie catering czy zakupy i gotowanie według tradycyjnych rodzinnych przepisów mamy nadzieję, że czas który pozostał do świąt upłynie w dobrej atmosferze.

Jarmark Bożonarodzeniowy po raz pierwszy w Szamotułach. To b...

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto