Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szamotuły. Pierogi w roli głównej, czyli druga odsłona polsko - ukraińskich warsztatów kulinarnych

Magda Prętka
Magda Prętka
Kilkadziesiąt osób wzięło udział w drugiej odsłonie polsko - ukraińskich warsztatów kulinarnych w Szamotułach, organizowanych przez Fundację Varieate. Plenerowa kuchnia tym razem stanęła na terenie SzOK-u, a bohaterem spotkania dwóch kultur stały się pierogi

Polsko - ukraińskie warsztaty kulinarne w Szamotułach

W sobotnie przedpołudnie 6 sierpnia po ulicy Dworcowej w Szamotułach roznosił się zapach smażonej cebuli. Zza Szamotulskiego Ośrodka Kultury dobiegał odgłos ożywionych rozmów i dziecięcy śmiech. Zaglądając do "letniego ogródka" SzOK-u człowiek bezwiednie wchodził na niewidzialny pomost łączący kultury i pokolenia. Po raz kolejny stała się nim sztuka kulinarna!

To właśnie tu Fundacja Varietae przy wsparciu ośrodka zorganizowała plenerową kuchnię, w której obywatelki i obywatele Ukrainy goszczący w Szamotułach wraz z gronem mieszkanek i mieszkańców zacieśniali więzi społeczne przygotowując tradycyjne pierogi. Wszak nic nie łączy ludzi w tak szczególny sposób, jak wspólne gotowanie.

Szamotuły. "Przy wspólnym stole", czyli barszcz ukraiński, k...

"Przy wspólnym stole. Spotkania kulinarne dwóch kultur"

W drugiej edycji warsztatów organizowanych przez Fundację Varietae pod hasłem "Przy wspólnym stole. Spotkania kulinarne dwóch kultur" wzięło udział kilkadziesiąt osób, reprezentujących kilka pokoleń. W roli głównej nieprzypadkowo "wystąpiły" pierogi . To bowiem kolejne po barszczu ukraińskim danie (przyrządzano je podczas pierwszej edycji warsztatów) wpisane zarówno w polskie, jak i wschodnie tradycje kulinarne. Mimo to okazało się, że różnic w procesie ich przygotowania jest przynajmniej kilka - choćby w zakresie formowania ciasta, czy dodatków z jakimi podaje się pierogi.

Efektem kilkugodzinnej pracy stało się kilkaset przepysznych "klusek" z rozmaitym nadzieniem. Każda zainteresowana osoba mogła posmakować pierogów z twarogiem z dodatkiem śmietany, pierogów z kiszoną kapustą, a także z serem i ziemniakami obtoczonych w maśle. Na miłośników i miłośniczki słodkości czekały zaś pierogi z wiśniami.

Wzorem poprzednich edycji, OSA przyleci do wsi w gminie Szamotuły z ciekawą ofertą kulturalno - rozrywkową

Gm. Szamotuły. Objazdowa Scena Artystyczna wyrusza w trasę. ...

Równocześnie w plenerowej kuchni powstały owocowe przekąski - m.in. szaszłyki na bazie arbuza oraz orzeźwiające napoje.

Atrakcje czekały także na najmłodszych. Zainteresowaniem niezmiennie cieszyły się magiczne farby Viktorii Popovej, która sięgając po swoje pędzle zamieniała dziecięce twarze w przepiękne motyle i dary lata. Wykonywano również zjawiskowe tatuaże, nie zabrakło zabawy z balonami i bańkami mydlanymi.

Wydarzenie zostało zorganizowane dzięki dofinansowaniu z programu Sąsiedzka Pomoc, będącego wspólną inicjatywą Salling Fondene, Netto oraz Związku Ukraińców w Polsce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto