Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szamotuły. Polsko-ukraińskie warsztaty kulinarne po raz ostatni. W menu tym razem rosół, szneki z glancem i... przetwory!

Magda Prętka
Magda Prętka
W sobotę 24 września w Kawiarni Rodzinnej "O Matko" w Szamotułach odbyło się szóste, niestety ostatnie już spotkanie w ramach polsko - ukraińskich warsztatów kulinarnych, organizowanych przez Fundację Varietae

Polsko-ukraińskie warsztaty kulinarne po raz ostatni

Spotkania kulinarne dwóch kultur były projektem, który w sposób szczególny zintegrował obywatelki i obywateli Ukrainy ze społecznością lokalną. Wspólne gotowanie specjałów kuchni polskiej i wschodniej okazało się być językiem zacierającym wszelkie granice - językiem edukującym i scalającym kultury właśnie. Nic zatem dziwnego, że wyjątkowy był też finał zajęć warsztatowych.

W sobotnie przedpołudnie Kawiarnia Rodzina "O Matko" kipiała wprost humorem, energią, ogromną serdecznością. Kilka pokoleń przebojowych kucharek i kucharzy zakasało rękawy, by poddając się magii apetycznego warsztatu i tocząc przy tym ożywione dyskusje, przez kilka godzin - bez grymasu na twarzy - przygotowywać kulinarne smakołyki. W menu tym razem znalazł się tradycyjny rosół z kury, charakterystyczne dla Wielkopolski szneki z glancem oraz przetwory (kompot z jabłek, powidła ze śliwek).

Szamotuły. "Przy wspólnym stole", czyli barszcz ukraiński, k...

Atrakcje dla maluchów

Osoby dorosłe z przyjemnością wsparły dzieci oraz młodzież, która wyspecjalizowała się w wyrabianiu ciasta na drożdżówki. Ułożono na nich śliwki oraz jabłka. Po wypieczeniu pachniały dzieciństwem, przywołując ciepłe wspomnienia babcinej kuchni.

Aromat gotującego się bulionu pobudził apetyty, a zapach smażonych śliwek skłonił do dyskusji na temat jesiennych wypieków. Panie wymieniły się przepisami na placki, a dzieci, które uważnie pilnowały garnka z powstającymi powidłami, oblizywały buzie na myśl o degustacji.

Z myślą o maluchach zorganizowano warsztat klocków Lego, w którym powstawały fantastyczne kompozycje nawiązujące do kolorów jesieni. Viktoria Popova czarowała zaś feerią farbami, które za sprawą jej magicznych pędzli zamieniły dziecięce twarze w bajkowe postaci.

Szamotuły. Pielmieni oraz gofry królowały w Parku Zamkowym. ...

Wielkiemu finałowi projektu towarzyszyło mnóstwo dobrych emocji i wrażeń, a potem - niestety - również smutek. Wszak to już koniec niezwykłych spotkań przy wspólnym stole, które faktycznie połączyły dwie kultury.

Cykl warsztatów został zorganizowany przez Fundację Varietae dzięki dofinansowaniu z programu Sąsiedzka Pomoc, będącego wspólną inicjatywą Salling Fondene, Netto oraz Związku Ukraińców w Polsce. W ramach 6 spotkań uczestniczki i uczestnicy przygotowali wspólnie:

  • barszcz ukraiński
  • pierogi
  • pielmieni oraz gofry
  • bigos i naleśniki
  • pyry z gzikiem oraz jabłecznik
  • rosół, szneki z glancem i przetwory
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto