Te produkty wcale nie są zdrowe, choć często się je poleca! Na jaką żywność lepiej uważać i których produktów nie włączać często do diety?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Te produkty wciąż pojawiają się w zaleceniach niektórych żywieniowców i osób piszących o zdrowej diecie. W rzeczywistości jednak nie cieszą się dobrą opinią ekspertów i lepiej unikać ich regularnego, a zwłaszcza nadmiernego spożycia. 

Sprawdź, które z wciąż polecanych produktów spożywczych nie mają wcale korzystnego wpływu na organizm!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Te produkty wciąż pojawiają się w zaleceniach niektórych żywieniowców i osób piszących o zdrowej diecie. W rzeczywistości jednak nie cieszą się dobrą opinią ekspertów i lepiej unikać ich regularnego, a zwłaszcza nadmiernego spożycia. Sprawdź, które z wciąż polecanych produktów spożywczych nie mają wcale korzystnego wpływu na organizm! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Elena Shishkina/123RF
Każdy, kto chce się prawidłowo odżywiać i dbać o profilaktykę chorób, chętnie sięga po produkty polecane jako korzystne dla zdrowia. Problem w tym, że wiele z nich nie dorasta do pozytywnych opinii, jakie krążą na ich temat. Wyjaśniamy, dlaczego niektóre produkty nie są tak korzystne, jak się powszechnie uważa i zwracamy uwagę na te najpopularniejsze, których spożycie warto ograniczyć.

Popularność nie do końca zdrowych produktów może wynikać z faktu, że odkrycia na ich temat są stosunkowo nowe. Niestety, coraz częściej ma jednak związek z wysokim stopniem przetworzenia żywności, przez które nie tylko traci ona swoje cenne działanie prozdrowotne, ale też zyskuje związki niepożądane lub szkodliwe w nadmiarze. Regularne jedzenie konkretnych produktów może ponadto sprawić, że staną się źródłem zbyt dużych ilości również składników niezbędnych dla zdrowia. Dlatego sięgając po nie częściej po należy brać pod uwagę również skład reszty diety.

Skąd jednak konkretnie biorą się rozbieżności pomiędzy tym, co zalecane i naprawdę zdrowe? Powody mogą być różne, a dla wielu artykułów spożywczych jest ich więcej niż jeden:

  • Polecany produkt jest korzystny bez obróbki termicznej – poddany ogrzewaniu, zwłaszcza intensywnemu, np. na patelni czy grillu, nie tylko traci cenne składniki (m.in. witaminy, antyoksydanty czy zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3), ale też zyskuje szkodliwe czy nawet toksyczne składniki – dotyczy to zwłaszcza związków odpowiadających za rumiany kolor dań oraz produktów rozkładu tłuszczów, do których należą kwasy tłuszczowe typu trans, nadtlenki, polimery i inne.
  • Sam surowiec jest zdrowy, ale jego przygotowanie do spożycia pogarsza jego właściwości, sprawiając, że staje się źródłem łatwo przyswajalnej energii. Dotyczy to produktów rozdrobnionych, gotowanych, suszonych, ekstrudowanych (tzw. dmuchane pieczywo i ziarna). W takiej formie żywność bardziej tuczy i sprzyja zaburzeniom metabolicznym.
  • Produkt zawiera nadmierny dodatek cukru, soli, tłuszczu i/lub występują w nim sztuczne dodatki do żywności, których obecność nie jest wcale wymagana, bo można by było z nich zrezygnować lub zastąpić tymi bardziej naturalnymi.
  • W produkcie wykrywa nadmierny poziom zanieczyszczeń. Dotyczy to zwłaszcza pokarmów odzwierzęcych oraz roślinnych pochodzących z rejonów, gdzie stosuje się nadmierne ilości nawozów i środków ochrony roślin czy występuje skażenie środowiska.
  • Produkt zapewnia pokaźne dawki skądinąd korzystnych związków, które nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ nie są szybko i sprawne usuwane z organizmu – dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (zwłaszcza witaminy A) czy składników mineralnych, szczególnie takich jak żelazo, fluor czy selen.
  • W produkcie obecne są związki antyodżywcze, które w najlepszym przypadku uniemożliwiają wchłanianie towarzyszących im składników (np. mineralnych w bogatych w błonnik produktach zbożowych), mogą też jednak zaburzać gospodarkę niektórymi składnikami zwłaszcza u podatnych na to osób, np. jodu w przypadku bogatych w glukozynolany warzyw kapustowatych. Pewne metody obróbki produktów pozwalają pozbywać się ich lepiej niż inne, np. moczenie nasion, ich kiełkowania i fermentacja rozkłada fityniany lepiej niż gotowanie i pieczenie, a gotowanie bez przykrywki pomaga znacznie zmniejszyć zawartość glukozynolanów w brokule czy kapuście.

Które z często spożywanych i polecanych produktów nie są wcale takie zdrowe, jak się powszechnie uważa? Sprawdź w naszej galerii!

Dowiedz się więcej na temat:

ZOBACZ: Dlaczego czipsy są niezdrowe?

Wideo

Materiał oryginalny: Te produkty wcale nie są zdrowe, choć często się je poleca! Na jaką żywność lepiej uważać i których produktów nie włączać często do diety? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie