MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

Stadiony beniaminków: Ekstraklasa, 1 i 2 liga. Stworzyliśmy ranking

Stadiony beniaminków: Ekstraklasa, 1 i 2 liga. Stworzyliśmy ranking

Andrzej Duda złożył wizytę w Zakrzewie

Andrzej Duda złożył wizytę w Zakrzewie

Polecamy

Serial animowany Minecraft zapowiedziany! Szykuje go Netflix

Serial animowany Minecraft zapowiedziany! Szykuje go Netflix

Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

ROZMOWA
Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

Pomoc dla Wielkopolan na nowe sposoby

Pomoc dla Wielkopolan na nowe sposoby