MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Juwenalia czas zacząć! Najnowsze wydanie dostępne już online
Akcja specjalna

NOWE
Juwenalia czas zacząć! Najnowsze wydanie dostępne już online

Medale Piotra Płoskońskiego w Mistrzostwach Polski w Rzutach Nietypowych. ZDJĘCIA

Medale Piotra Płoskońskiego w Mistrzostwach Polski w Rzutach Nietypowych. ZDJĘCIA

Polecamy

Próbował uciec policji motocyklem. Miał przy sobie pół kilograma narkotyków

Próbował uciec policji motocyklem. Miał przy sobie pół kilograma narkotyków

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Kolizja na trasie Pniewy - Nojewo. W akcji ratunkowej uczestniczył śmigłowiec LPR

Kolizja na trasie Pniewy - Nojewo. W akcji ratunkowej uczestniczył śmigłowiec LPR