"Kulinarne podróże po Wielkopolsce", czyli "Aktywne Kobiety z Bobulczyna" polecają! [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
Kruchy placek z jabłkami
Składniki na ciasto:
50 dkg mąki, 12 dkg masła, 13 dkg margaryny, 15 dkg cukru
Dodatkowe składniki: 2 jaja, marmolada z jabłek, 1,5 kg jabłek, 15 dkg cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania:
Jabłka udusić, przetrzeć przez sito, dodać cukier i zmielony cynamon, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać tłuszcz, razem posiekać. Jaja utarte z cukrem dodać do ciasta i lekko zagnieść. Jeżeli ciasto jest bardzo ścisłe, dodać łyżkę śmietany. Po lekkim wyrobieniu ciasta należy je zawinąć w serwetkę i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na placek wielkości blachy, przenieść na blachę i piec w dobrze ogrzanym piekarniku (10-15 minut) na złoty kolor. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Piec 30 minut. Po wyjęciu szarlotkę pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem. Jako nadzienia do szarlotki można użyć jabłek surowych, poszatkowanych na tarce.