Spis treści
Co można zrobić ze szparagów na obiad?
Sezon na szparagi rozpoczyna się mniej więcej w połowie kwietnia. Warto sięgnąć po to zdrowe i smaczne warzywo i przygotować z niego pyszne potrawy. Mam dla Ciebie przepis na wyśmienitą i pożywną frittatę ze szparagami. To najlepszy obiad na wiosnę, który zrobisz szybko, bez problemów i to na jednej patelni. Proponuję dodać do frittaty szynkę i starty żółty ser. Równie dobrze sprawdzi się wędzony boczek, czy kiełbasa chorizo. Przed podaniem warto posypać danie posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz w galerii, jak przygotować frittatę ze szparagami i szynką.
Przepis na frittatę ze szparagami
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja dla 5-6 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 250 ml mleka,
- 10 jajek,
- 10 dag szynki lub boczku,
- 10 dag żółtego sera np. gouda,
- szczypiorek,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- szczypta chili,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić frittatę ze szparagami?
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni góra-dół.
- Szparagi umyj i odłam końcówki.
- Szynkę i ser pokrój w kostkę.
- Jajka wybij do miski i dodaj do nich mleko, sól, pieprz i chili. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż szparagi i szynkę przez ok 5 minut.
- Wlej na patelnię masę jajeczną i smaż jeszcze ok 5 minut pod przykryciem.
- Następnie włóż patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
- Przed podaniem frittatę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Frittata - co to jest?
Nazwa frittata pochodzi od włoskiego słowa „smażony”. To popularne danie, przygotowywane na bazie jajek, smażone na małym ogniu i zapiekane na jednej patelni. Zwykle dodaje się do niej świeże warzywa i wędliny.
Frittata to danie sycące, szybkie i łatwe do przygotowania. Można do niej dodać niemal wszystko, co znajdziemy w naszej lodówce.
Popularne przepisy na frittatę:
- frittata ze szparagami,
- frittata ze szpinakiem,
- frittata z szynką,
- frittata z serem feta,
- frittata z brokułami.
Frittatę może podać na śniadanie, a także na obiad. Świetnie sprawdzi się również na zimno, pokrojona w małe kawałki i podana jako przystawka na imprezę.
Sezon na szparagi
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do czerwca. Możemy kupić:
- szparagi zielone, które są miękkie, najcieńsze i nie wymagają obierania,
- szparagi białe, które są grubsze, bardziej twarde, wymagają obierania przed gotowaniem,
- szparagi fioletowe, o delikatnej skórce, nie wymagają obierania.
Szparagi to wyjątkowo zdrowe i lekkostrawne warzywa, o małej kaloryczności - w 100 g szparagów jest ok. 20 kcal. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu są sycące. Są także cennym źródłem m.in. kwasu foliowego, witaminy K i potasu.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?