MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet...
fot. Pasja1000 (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Papryka

Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet fioletowa. Uprawiana w ogródkach, doniczkach, do kupienia na każdym warzywnym stoisku. Jest uprawiana od około 5 tysięcy lat. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie, zainteresowani przede wszystkim ostrymi gatunkami, które miały zastąpić pieprz – przyprawę wtedy bardzo drogą i sprowadzaną z dalekiej Azji. Papryka rozpowszechniła się bardzo szybko i stała się niemal nieodzownym składnikiem w kuchni nie tylko europejskiej, ale też azjatyckiej.

Zobacz również

Zyskaj przewagę! Wykorzystaj środki z funduszy europejskich

NOWE
Zyskaj przewagę! Wykorzystaj środki z funduszy europejskich

Jubileusz 150-lecia OSP Sędziszów Małopolski

NOWE
Jubileusz 150-lecia OSP Sędziszów Małopolski

Polecamy

Piratów drogowych nie brakuje. Kolejni kierowcy stracili prawo jazdy

Piratów drogowych nie brakuje. Kolejni kierowcy stracili prawo jazdy

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Tylko popatrz co na siebie założyła Racewicz. Ten krój ukryje pelikany i masywne uda

Tylko popatrz co na siebie założyła Racewicz. Ten krój ukryje pelikany i masywne uda