MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Do kawy robię chrupiące sezamki popularne w latach 90. Wystarczą tylko cztery składniki. Przypomnij sobie rarytas z czasów dzieciństwa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowe sezamki to rodzaj ciasteczek-batoników, którymi zajadano się w latach 90. XX wieku. Mogą być to dla ciebie czasy młodości. Ta słodka przekąska smakowała wtedy orientalnie, a nawet luksusowo. Z powodzeniem możesz odtworzyć ten przysmak mając w kuchennej szafce kilka produktów. Są nimi ziarna białego sezamu, cukier kryształ i odrobina masła. Poznaj przepis na chrupiące sezamki jak za dawnych lat.

W skrócie

Chrupiące sezamki to słodki rarytas, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Te karmelowe batoniki z ziaren sezamu są bardzo smaczne i rozpływają się w ustach. Przygotowanie sezamków w domu jest proste i daje pewność, że zawierają one tylko jakościowe składniki. Podpowiadam ci, sprawdzony przepis na domowe sezamki, który pozwolą rozsmakować się domowym smakołykiem.

Widok od przodu na sezamki
Domowe sezamki możesz zrobić na syropie cukrowym lub z dodatkiem miodu. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Pyszne sezamki z miodem – prosty przepis na domową przekąskę

Liczba porcji: na 16 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut + studzenie.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g ziaren sezamu,
  • 150 g cukru,
  • 100 g miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

Jak zrobić sezamki w domu?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku upraż ziarna białego sezamu na suchej patelni o grubym dnie na niskiej mocy palnika. Zajmie to około 10 minut.
  2. Obserwuj ziarna podczas prażenia, mają być złociste, ale nie spalone. W przeciwnym razie nabiorą goryczy.
  3. W rondelku o grubym dnie podgrzej cukier, miód i masło i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Gotuj, aż powstanie domowy karmel.
  4. Gdy masa zacznie bulgotać, dodaj do niej szczyptę soli i delikatnie zamieszaj.
  5. Do karmelu dodaj uprażone i wystudzone ziarna sezamu.
  6. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej masę karmelową z sezamem.
  7. Dokładnie rozprowadź jak najcieniej masę na sezamki przy pomocy metalowej szpatułki.
  8. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie pokrój ostrym nożem na prostokątne lub kwadratowe porcje.
  9. Sezamki przechowuj w szklanym słoiku, aby zachowały chrupkość.

Zdrowe sezamki na miodzie

Niestety sezamki nie należą do najzdrowszych słodyczy. Duża ilość cukru w karmelu sprawia, że jest to deser do sporadycznego podjadania. Jednak zaletą domowych sezamków jest fakt, że możesz kontrolować użyte składniki i postawić na ich jakość. Jeżeli masz ochotę zamiast łączenia cukru z miodem, możesz postawić na całkowite użycie miodu. Ponadto samodzielnie zrobione sezamki możesz urozmaicić, dodając do nich posiekane orzechy, suszone owoce, pestki słonecznika, dyni lub szczyptę cynamonu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Do kawy robię chrupiące sezamki popularne w latach 90. Wystarczą tylko cztery składniki. Przypomnij sobie rarytas z czasów dzieciństwa - Strona Kuchni

Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto