Polsko-ukraińskie warsztaty kulinarne w Szamotułach
"Przy wspólnym stole. Spotkania kulinarne dwóch kultur" to projekt Fundacji Varietae, który za cel stawia sobie niecodzienną integrację obywateli i obywatelek Ukrainy ze społecznością lokalną. Wszak nic nie łączy ludzi tak jak sztuka kulinarna!
W praktyce jest to plenerowe spotkanie pokoleń, podczas którego przedstawiciele i przedstawicielki dwóch kultur - polskiej i ukraińskiej wspólnie przygotowują dania według tradycyjnych receptur z wykorzystaniem zdrowych, naturalnych produktów.
Kolejna odsłona warsztatów już dzisiaj!
Do tej pory odbyły się dwie edycje wydarzenia. W lipcu "kuchnia pod chmurką" działała w szamotulskim lasku, gdzie gotowano barszcz ukraiński. W minioną sobotę natomiast w "letnim ogródku" Szamotulskiego Ośrodka Kultury powstały pierogi z rozmaitym nadzieniem.
Trzecia odsłona warsztatów zaplanowana została na czwartek 11 sierpnia. O godzinie 17.30 plenerowa kuchnia stanie w Parku Zamkowym w Szamotułach, zaś bohaterem wydarzenie staną się pielmieni (rodzaj pierogów z mięsnym farszem) oraz gofry.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Fundacja Varietae zachęca mieszkańców i mieszkanki, by przyłączyli się do wielkiego, wspólnego gotowania.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?