Nadejście nowej pory roku świętować można na wiele sposobów, zaś w przypadku wiosny owe świętowanie nie musi oznaczać tylko i wyłącznie tradycyjnego topienia Marzanny. Przekonywali o tym zresztą uczniowie Zespołu Szkół w Gaju Małym, którzy wspólnie ze swoimi nauczycielami wzorem roku ubiegłego, postanowili przygotować wiosenne śniadanie. Przyświecała im przy tym myśl, że skoro pogoda nikogo nie rozpieszcza, to może przez żołądek uda im się trafić do serca ociągającej się porze roku .
– Z samego ranka, w dniu 21 marca, sale lekcyjne zamieniły się w pracownie kuchenne, w których krzątali się „Mistrzowie noża i deseczki”. Zgodnie z przyjętą ideą, że „Śniadanie daje moc”, powstały apetyczne kanapki przyozdobione świeżym szczypiorkiem i wyhodowaną przez uczniów rzeżuchą – informuje Katarzyna Ratajczak – Kruszona z zespołu szkół – Po obfitym posiłku przyszedł czas na ostateczne rozprawienie się z upartą zimą. Bez cienia żalu pożegnaliśmy nieprzyjazną porę roku, paląc Marzannę, którą zrobili uczniowie gimnazjum. Miejmy nadzieję, że podjęte przez nas działania oraz trud włożony przez pomysłodawczynie projektu panie: Annę Stachowiak i Dorotę Kroschel, wpłyną na łaskawość wiosny, która w końcu zawita w nasze progi – dodaje.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?