Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita zupa gołąbkowa. Bez zawijania i długiego gotowania. Błyskawiczny przepis na pożywny i tani obiad dla wielbicieli gołąbków

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa gołąbkowa to szybsza alternatywa popularnego dania
Zupa gołąbkowa to szybsza alternatywa popularnego dania Getty images/Angelika Heine/zdjęcie ilustracyjne
Uwielbiasz gołąbki, ale nie znosisz obgotowywać kapusty i zawijać w nią farszu? Mam dla ciebie błyskawiczny przepis na zupę gołąbkową. Robi się ją znacznie szybciej, ale z tych samych składników, co gołąbki. Wypróbuj nasz sposób i ciesz się smakiem gołąbków bez zawijania oraz długiego gotowania.

W skrócie

Gołąbki to przepyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, którego podstawę stanowi mięso mielone, kapusta, ryż oraz oczywiście sos pomidorowy. Choć składniki i sam przepis na gołąbki są bardzo proste, to ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Najwięcej pracy wymaga obgotowanie liści kapusty i zawijanie w nie farszu do gołąbków. Nic dziwnego, że niektórzy stronią od przygotowania gołąbków, choć kochają smak tej potrawy. Jeśli należysz do tej grupy, mam dla ciebie dwa rozwiązania. Pierwsze to zrobienie gołąbków bez zawijania. Druga opcja to ugotowanie wyśmienitej zupy gołąbkowej. Smakuje tak samo jak słynna, tradycyjna potrawa, ale robi się ją w mig. W przepisie na tanią, pożywną zupę a la gołąbki, wykorzystujemy te same składniki. Nie trzeba obgotowywać kapusty, wystarczy ją poszatkować i dodać do zupy. W odróżnieniu od innych przepisów na zupę gołąbkową, proponuję uformować z mięsa mielonego małe pulpeciki. Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste.

Zupa gołąbkowa – ekspresowy przepis dla wielbicieli gołąbków

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ćwiartka kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • pół szklanki ryżu,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty),
  • 2 szklanki bulionu,
  • cebula,
  • czosnek,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Jak zrobić zupę gołąbkową? Ciesz się smakiem gołąbków bez zawijania

  1. Najpierw przygotowałam pulpeciki z mięsa mielonego. Mięso wymieszałam z jajkami i kaszą manną, po czym uformowałam z niego małe pulpeciki. Wrzuciłam je na 5 minut do gotującego się bulionu, po czym wyjęłam.
  2. W dużym garnku podsmażyłam na oleju poszatkowaną cebulę z czosnkiem. Dodałam bulion, w którym gotowały się pulpeciki oraz przecier pomidorowy. Wrzuciłam ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Poszatkowałam kapustę, pokroiłam marchew i wrzuciłam do zupy. Dodałam ryż. Gotowałam całość aż kapusta i ryż zmiękły.
  4. Na koniec dodałam pulpeciki i gotowałam jeszcze kilka minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienita zupa gołąbkowa. Bez zawijania i długiego gotowania. Błyskawiczny przepis na pożywny i tani obiad dla wielbicieli gołąbków - Strona Kuchni

Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto