MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Rogale bez białego maku, ale też smaczne! [PRZEPIS]

Magda Prętka
Rogale bez białego maku mogą być równie smaczne, co tradycyjne świętomarcińskie. Nie są co prawda tak wyjątkowe jak te wielkopolskie, ale powstają w wielu domach naszego powiatu. Jak je zrobić?

Rogale bez białego maku, ale z czarnym makiem. Jak je zrobić? Sprawdźcie przepis, z którego korzysta nasza Czytelniczka - pani Basia z Szamotuł. Chociaż nie jest to jej autorski przepis, to jak zapewnia gospodyni - rogale wychodzą przepyszne!

ROGALE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

SKŁADNIKI
500 g mąki + 3 łyżki do zaczynu
40 g drożdży,
200 ml mleka ciepłego (całość do zaczynu)
150 ml oleju (z pestek winogron użyłam)
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka cukru (do zaczynu)
½ łyżeczki soli (do słodkich wypieków) lub 1 łyżeczka do wytrawnych wypieków

PRZYGOTOWANIE
Z mleka, cukru, drożdży i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. W miseczce zmiksować jajko, żółtko, olej i sól. Powinna powstać jednorodna emulsja. Wlać do mąki razem z zaczynem i wyrobić ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany odrobiną mąki i zagnieść krótko.Podzielić na mniejsze kawałki i formować np. rogaliki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć i poczekać aż wyraźnie podrosną. Wierzch
posmarować mlekiem skondensowanym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – termoobieg lub 200 – 210 stopni z grzaniem góra – dół. SMACZNEGO!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto