Co roku, na dzień przed Tłustym Czwartkiem, pani Barbara z Szamotuł przyrządza słodkie smakołyki dla swoich domowników. Jak sama mówi - są one znacznie smaczniejsze od tych, które można zakupić w sklepie i z pewnością są też zdrowsze.
Dziś zaprosiła nas do swojej kuchni, byśmy mogli przekonać się, jak wygląda cały ten domowy pączkowy proces. Zdradziła nam również przepis, który kilka dni temu otrzymała od swojej przyjaciółki Mieczysławy. Pani Barbara gwarantuje - pączki są przepyszne!
SKŁADNIKI
1 kg mąki
1 kostka margaryny
4 jajka
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
15 dkg drożdży
WYKONANIE
Margarynę z mlekiem zagotować i ostudzić. Odlać jedną szklankę i rozrobić w niej drożdże z cukrem. Ostudzone mleko wlać do garnka, dodać mąkę, jajka i wszystko ubić mikserem. Na końcu dodać rozpuszczone drożdże.
Naczynie z ciastem wstawić na pół godziny do zimnej wody. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, wyjąć naczynie, wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować na 1 cm i szklanką wykrawać kółka. Dalej według uznania nadziewać ciasto np. marmoladą i formować kulki. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie smażyć na gorącym oleju.Po ostygnięciu udekorować np. lukrem.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?