Szamotuły. Międzynarodowy Dzień Żywności w "Rolniku": życzenia dla nauczycieli i mnóstwo smakołyków!

Magda Prętka
Magda Prętka
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Serdeczne życzenia, piękne kwiaty, upominki i... zdrowa żywność! Tegoroczne obchody Dnia Edukacji Narodowej w Zespole Szkół nr 2 w Szamotułach przybrały dość niecodzienny wymiar. W czwartek, 14 października "Rolnik" zamienił się w wielki warsztat kulinarny

Pomysłowy Dzień Edukacji Narodowej w Zespole Szkół nr 2 w Szamotułach

Niebanalnie, kreatywnie, ze sporą dozą humoru i przekonaniem, że jedzenie też jest sztuką! W taki właśnie sposób szamotulski "Rolnik" obchodził Międzynarodowy Dzień Żywności. Choć ten przypada 16 października społeczność szkolna zaprosiła do wspólnego świętowania już 2 dni wcześniej, uświetniając w ten sposób Dzień Edukacji Narodowej.

Życzenia składane nauczycielom i nauczycielkom, pracownikom i pracowniczkom administracji oraz obsługi szkoły przeplatały się z ciekawymi warsztatami, wystawami i pogadankami na temat zdrowej żywności.

Międzynarodowy Dzień Żywności w szamotulskim "Rolniku"

Na piętrze gmachu "Rolnika" prezentowano dary natury - od jesiennych owoców począwszy, przez ziarna i zioła, na domowych przetworach kończąc. Młodzież z dużym zainteresowaniem przyglądała się "eksponatom" zgadując, czym w istocie one są i jakie właściwości w sobie kryją. Wystawę - co warto podkreślić - artystycznie zaaranżowano, dzięki czemu skupiała uwagę, szczerze zachwycając swoją kompozycją.

Parter internatu z kolei zamienił się w kulinarny warsztat. Uczennice i uczniowie przygotowywali gofry, dietetyczną watę cukrową oraz popcorn, serowali ożywczą lemoniadę, zachęcając przy tym do posmakowania owoców "skąpanych" w gorzkiej czekoladzie. Pod okiem Agnieszki Nowakowskiej młodzież tworzyła artystyczny tort, tematycznie nawiązujący do Dnia Żywności. Nie zabrakło warsztatów z wykonywania nakryć i dekoracji na stoły oraz pokazu komponowania bezalkoholowych drinków.

Kulinarna edukacja

Mała sala gimnastyczna została zaś zaadaptowana na strefę poradnictwa i... laboratorium! Wszystkie zainteresowane osoby mogły porozmawiać z dietetyczką, zbudować własną piramidę zdrowego żywienia, sprawdzić ile cukru kryją w sobie popularne napoje i wziąć udział w teście smaków rodem z Masterchefa! Młodzież prezentowała tu także swoje prace artystyczne.

Warto dodać, że wszystkie "atrakcje" dopełnione zostały pięknymi dekoracjami przygotowanymi przez uczennice oraz uczniów z Technikum Architektury Krajobrazu.

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie