W szamotulskich kościołach, od samego rana, święcono produkty, które jutro trafią na wielkanocny stół. Każdy z przyniesionych w koszyczku pokarmów ma własną symbolikę. W Polsce tradycja ta sięga XIII wieku, kiedy to księża odwiedzali domy wiernych i tam święcili produkty.
Święcenie wielkanocnych potraw w Bazylice Kolegiackiej odbywa się już tradycyjne w Wielką Sobotę co godzinę. Dzięki temu tysiące mieszkańców mają szansę poświecić symboliczne pokarmy w koszykach. Widok spacerowiczów z pięknie przystrojonymi łubiankami nikogo dziś nie dziwił.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?