Po długiej podróży do państwa pasty i pizzy dotarliśmy do Trydentu - tam podziwialiśmy romańską katedrę, a przy głównym placu miasta skosztowaliśmy włoskich dań. Kolejny dzień rozpoczęliśmy od niezapomnianego przez wszystkich rejsu stateczkiem i spaceru po urokliwym Sirmione. Nad jeziorem Garda urzekły nas przepiękne widoki i krystaliczna woda. Z kolei w Padwie (gdzie studiował Mikołaj Kopernik) spacerem przeszliśmy po największym placu w Europie - do Bazyliki patrona miasta - św. Antoniego Padewskiego. Dzięki przewodnikowi - o. Bazylemu z zakonu franciszkanów - weszliśmy do miejsc niedostępnych dla zwykłych turystów. Padwa znana jest nie tylko jako jeden z najważniejszych ośrodków naukowych średniowiecznej Europy, ale słynie też z kawy o tajemnej recepturze - z zimną słodko-miętową pianką (caffe Pedrocchi).
Zwiedziliśmy również stolicę Ligurii - Genuę, widzieliśmy domniemany dom słynnego odkrywcy Ameryki - Krzysztofa Kolumba, a także ogromny port. Udaliśmy się też w kolejny rejs - do Portofino- perełki Ligurii, tam poznawaliśmy uroki pięknego miasteczka, znanego z piosenki Sławy Przybylskiej- „ Miłość w Portofino”.
Następnie wybraliśmy się do drugiego po Watykanie, najmniejszego państwa świata –Monako (1,9 km kwadratowych). Uczestników wycieczki, na równi z architekturą miasta, interesowały samochody zaparkowane przed luksusowymi hotelami, czy kasynami. W Cannes spacerowaliśmy po promenadzie oraz mogliśmy poczuć się jak gwiazdy na schodach przy pałacu festiwalowym. Był też czas na plażowanie….
Wycieczkę zakończyliśmy w jednej ze światowych stolic mody –Mediolanie. Obejrzeliśmy zamek – twierdzę Sforzów. W muzeum zamkowym mieliśmy okazję zobaczyć ostatnie niedokończone dzieło Michała Anioła - Pieta Rondanini. Podziwialiśmy zapierającą dech w piersiach słynną gotycką Katedrę.
Podczas naszej wycieczki uczestnicy dbali o kondycję – pokonując liczne schody i o podniebienie- racząc się włoskimi specjałami , jak pizza Margherita (kolorami nawiązująca do włoskiej flagi), lody o najdziwniejszych smakach, risotto, kawy, czy pralinki Baci. Przed powrotem do Polski smakowaliśmy tradycyjnego mediolańskiego żółtego risotta, któremu barwę nadała najdroższa przyprawa świata- szafran.
Tekst: Anna Kustoń, Martyna Kustoń – nauczycielki z Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?