Uczennice i uczniowie z szamotulskiego "ogólniaka" już po raz drugi odwiedzili poznański Uniwersytet Przyrodniczy. Tym razem, podzieleni na grupy, uczestniczyli w ciekawych ćwiczeniach laboratoryjnych dotyczących produkcji sera domowego podpuszczkowego oraz interesujących wykładach z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania.
Aktywnie spędzony czas zaowocował pysznymi serami, które następnie były poddane ocenie organoleptycznej. Młodzi serowarzy chyba dobrze przyswoili sobie podstawowe zasady technologiczne ponieważ po wyprodukowanych produktach nie pozostało ani śladu - mówi Justyna Szaniawska - Budaj, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Szamotułach.
Warsztaty i ćwiczenia przebiegały w miłej, przyjaznej atmosferze. Młodzież wzbogaciła dzięki nim swoją wiedzę, a przy okazji mogła poznać specyfikę zajęć na uczelni.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?