Wronki. Dzień Szefa Kuchni. Jak działa kuchnia w zakładzie karnym?

Magda Prętka
Magda Prętka
szer. Jolanta Żółkiewska
20 października na całym świecie obchodzony był Dzień Szefa Kuchni. To dobra okazja, by przyjrzeć się, w jaki sposób funkcjonuje kuchnia wronieckiego Zakładu Karnego

Dzień Szefa Kuchni w Zakładzie Karnym we Wronkach

Zapewnienie odpowiednich warunków socjalno - bytowych osobom odbywającym karę pozbawienia wolności lub tymczasowo aresztowanych, to ważny element funkcjonowania zakładów karnych i aresztów śledczych. W kuchni wronieckiej jednostki penitencjarnej na co dzień pełni służbę 7 funkcjonariuszy. Jedna osoba nadzoruje służbę żywnościową, jedna odpowiedzialna jest za sporządzanie jadłospisów, a dwie kolejna pracują jako magazynierzy.

- Za właściwe przygotowanie posiłków oraz prawidłową organizację pracy kuchni odpowiada posiadający wykształcenie gastronomiczne funkcjonariusz działu kwatermistrzowskiego - szef kuchni. W Zakładzie Karnym we Wronkach służbę pełni trzech szefów kuchni w tym jedna kobieta - najprawdopodobniej jedyna kobieta szef kuchni w Polsce w zakładzie karnym przeznaczonym wyłącznie dla mężczyzn - informują szer. J. Żółkiewska, mjr S. Łożyński i st. chor. M. Maciejewski.

Szefowie kuchni kierują i nadzorują pracę około 25 skazanych, pracujących na 2 zmiany. W oparciu o opracowane jadłospisy, to właśnie oni przygotowują posiłki dla 1350-1400 osadzonych przebywających zarówno w Zakładzie Karnym we Wronkach, jak i na Oddziale Zewnętrznym w Szamotułach.

- Oprócz głównych posiłków podstawowych dla osadzonych w wieku powyżej 18 roku życia, każdego dnia przyrządzane są i wydawane również posiłki z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych - wyjaśniają funkcjonariusze z wronieckiego więzienia.

Warto zaznaczyć, że w ciągu ostatnich lat budynek bloku kuchennego przeszedł gruntowny remont. Oprócz termomodernizacji, wymieniona została stolarka okienna, obiekt ocieplono i wykonano nową elewację. Dokonano również remontu pomieszczeń kuchennych oraz zakupów wyposażenia.

- Zakupiono m.in. wózek elektryczny do transportowania posiłków na pawilony mieszkalne, zmywarkę do termosów i garnków, piec konwekcyjno-parowy, stacje myjąco-dezynfekujące, kotły warzelne oraz wiele innych urządzeń wspomagających codzienną pracę w kuchni - wyliczają szer. J. Żółkiewska, mjr S. Łożyński i st. chor. M. Maciejewski.

Praca w trudnych, często zmieniających się warunkach sprawia, że szefowie kuchni każdego dnia wystawiani są na wiele wyzwań, z którymi muszą się zmierzyć.

- Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni życzymy wytrwałości i dużo satysfakcji z codziennej pracy. Funkcjonariuszom służb żywnościowych w całej Polsce życzymy również, aby wszystkie posiłki przez Nich przygotowane były bezpieczne zdrowotnie i smaczne - mówią z uśmiechem nasi rozmówcy, a do życzeń przyłączamy się i my.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie