Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dobry posiłek w szpitalu! Szamotulski szpital przystąpił do programu, który pozwoli urozmaicić dietę pacjentów

Natalia Nowotna
Natalia Nowotna
Szpital Powiatowy w Szamotułach
Od 7 listopada w Szpitalu Powiatowym w Szamotułach działa pilotażowy program “Dobry posiłek w szpitalu”. Jego celem jest poprawa jakości żywienia w szpitalach oraz zwiększenie dostępności do porad żywieniowych. Dyrektor szpitala Remigiusz Pawelczak opowiedział o zmianach w szpitalu.

Szpitalne posiłki często obarczone są fatalną renomą, a wielu pacjentów niemile wspomina dłuższe pobyty w szpitalu, również ze względu na małe, często zwyczajnie nudne posiłki. Z początkiem listopada, szamotulski szpital dołączył do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu", który pozwoli na polepszenie jakości dań serwowanych pacjentom. Smaczne, urozmaicone posiłki wysokiej jakości, zdecydowanie pacjentom umilą wizytę w szpitalu. Dodatkowo, w ramach programu, na zlecenie lekarza odbywają się konsultacje dietetyczne.

Wprowadziliśmy dodatkowy posiłek, wzbogaciliśmy jadłospis, zatrudniliśmy dodatkową dietetyczkę - specjalnie dla potrzeb tego programu. Na zlecenie lekarza pani dietetyk udziela dodatkowych konsultacji. Pacjenci mają indywidualnie dostosowaną dietę. Wzrosła jakość wydawanych posiłków, bo mamy na ten cel dodatkowe środki finansowe. Wykorzystujemy każdą pojawiającą się możliwość, aby polepszać różne aspekty pobytu Pacjentów w szpitalu – mówi dyrektor szpitala Remigiusz Pawelczak.

Jak wygląda dieta pacjentów? Tak prezentuje się jadłospis

Szpital umożliwił również sprawdzanie jadłospisu poprzez stronę internetową, co stanowi dodatkową wygodę. Dla przykładu dzisiaj, czyli 17 listopada, na śniadanie przygotowano dla pacjentów pieczywo pszenne z masłem, twarożek z koperkiem, ogórka, sałatę oraz herbatę. Na obiad szpital zaserwował zupę z maślanki z ziemniakami, pulpet mielony rybny, ziemniaki z wody z koperkiem, sałatę z oliwą i wodę. Na pierwszą kolację pacjenci otrzymali pieczywo pszenne z masłem, wędlinę, ogórka, pomidora, serek fromage i wodę. Dodatkowo na drugą kolację jogurt naturalny.

Wśród najczęściej stosowanych diet pacjentów znalazły się takie jak dieta podstawowa, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, dieta ubogoenergetyczna, dieta łatwostrawna oraz dieta papkowata. Dodatkowo szpital stosuje również inne diety, lub ich modyfikacje, w zależności od zaleceń lekarza.

Realizację programu działającego we współpracy z Ministerstwem Zdrowia i Wielkopolskim Oddziałem Wojewódzkim NFZ zaplanowano do końca czerwca 2024 roku.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto